Den Haag jaagt op toeristen

Den Haag opent de jacht op de toerist. Volgens het college van burgemeester en wethouders is er meer nodig om bezoekers naar de stad te lokken.

In antwoord op vragen van het raadslid Richard de Mos schrijft het college dat het de komende maanden met de andere grote steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht gaat onderzoeken op welke wijze toeristische samenwerking geïntensiveerd kan worden.

Overleg tussen de grote vier moet er toe leiden dat buitenlandse toeristen die Nederland bezoeken verder kijken dan Amsterdam. De hoofdstad kan de grote stroom toeristen nauwelijks aan en wil de druk op de stad de komende jaren graag iets verlagen.

Toerisme is voor Den Haag een belangrijke economische pijler. Door meer toeristen naar de stad te lokken die langer blijven. Het vasthouden van toeristen is de grote uitdaging voor de Hofstad, zo liet het Haagse Bureau Binnenstad onlangs weten. Nu gaan toeristen na een bezoekje aan het Mauritshuis vaak terug naar hun hotel in Amsterdam.

Provincie

Volgens De Mos heeft het toerisme in Amsterdam een enorme vlucht genomen nadat de hoofdstad intensief is gaan samenwerking met omliggende gemeenten, regio’s en de provincie in het project ‘Amsterdam Bezoeken’. Hij pleit voor eenzelfde samenwerking in de Haagse regio. De Mos is ervan overtuigd dat een regionale samenwerking onder de noemer ‘Den Haag en Rotterdam bezoeken, Zuid-Holland zien’ een positieve uitwerking heeft op het aantal toeristen dat naar de regio komt. Het college is bereid te kijken of een dergelijke samenwerking in de Haagse regio haalbaar is.