Toch een cultuurpaleis op Spuiplein

De keuze voor een nieuw cultuurpaleis in de Haagse binnenstad doet veel stof opwaaien. De coalitiepartijen zijn tevreden; de oppositie spreekt van kiezersbedrog.

Wethouder Joris Wijsmuller, in de verkiezingscampagne als lijsttrekker van de Haagse Stadspartij nog de felste tegenstander van een nieuw Spuiforum, presenteerde woensdag vol trots de nieuwe blokkendoos die het Spuiplein gaat vullen. Het nieuwe gebouw van architect Jo Coenen komt in het hart van de stad op de plaats van het te slopen Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal.

HSP-wethouder Joris Wijsmuller onder vuur.
HSP-wethouder Joris Wijsmuller onder vuur.

Volgens Wijsmuller is de keuze voor dit plan te verdedigen omdat het veel lager (38 meter) is dan het vorige plan, de kosten lager zijn en dit plan ruimte biedt aan ontwikkeling van het hele gebied.
Het nieuwe gebouw wordt straks de thuishaven van het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater, het Koninklijk Conservatorium en het Dans- en Muziekcentrum Den Haag. Daarnaast is er ruimte voor horeca, winkels, woningen en een fietskelder voor 1500 fietsen. Als alles volgens plan verloopt gaat het nieuwe centrum medio 2019 open.

Vooral de oppositiepartijen in de Haagse gemeenteraad laten geen spaan heel van de plannen van de wethouder. De PVV spreekt van kiezersbedrog. ,,De verkiezingsbelofte dat er geen Spuiforum zou komen werd al verbroken. Nu is ook de belofte van hergebruik van de bestaande gebouwen gebroken. Het is een schoffering van de kiezers,” vindt PVV-raadslid DaniĆ«lle de Winter.

Volgens de SP lijkt dit plan verdacht veel op het plan waar heel Den Haag tegen was. De partij twijfelt samen met GroenLinks of de kosten van het plan in de hand gehouden kunnen worden.

Lees ook:

De Haagse Stadspartij strijdt tegen Spuiforum