Binnenhof moet open blijven

Het plan van het kabinet om het Binnenhof tijdens een ruim vijf jaar durende verbouwing helemaal te sluiten, krijgt weinig steun van de bewoners van het Binnenhof.

Nadat eerder de Tweede Kamer al niet op de banken stond voor het voorstel van minister Blok van Rijksdienst om het Binnenhof jarenlang op slot te doen, maakte ook de Eerste Kamer duidelijk dat die plannen de prullenbak in kunnen. Als de minister zijn zin krijgt, gaat het Binnenhof dicht voor een verbouwing die volgens de huidige berekeningen 475 miljoen euro zou kosten.

Tijdens de verbouwing moeten alle bewoners van het Binnenhof verkassen naar het leegstaande ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg en in het gebouw van de Hoge Raad. Het gaat dan niet alleen om de Eerste en Tweede Kamer, maar ook om het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State.

Het kabinet heeft een voorkeur voor sluiting van het Binnenhof omdat het alternatief veel duurder is en veel langer duurt. Doorwerken tijdens de verbouwing, zoals tot nu toe altijd is gebeurd tijdens renovaties, kost 125 miljoen euro meer en duurt dertien jaar.

Bij Kamerleden van zowel de Eerste als de Tweede Kamer is veel verzet tegen het plan van het kabinet. De senatoren hebben minister Blok gevraagd om een gedetailleerd overzicht van alle verbouwplannen en noodzakelijke renovaties en de daarbij behorende kosten.