Veiligheidskleding steeds veiliger

Technologie zorgt ervoor dat de afgelopen jaren bedrijfskleding stukken veiliger is geworden. Door gebruik van nieuwe, stevigere materialen. Toch bevinden zich er nog een hoop potentiƫle gevaren op de werkvloer. Werkgevers die niet op tijd de bedrijfskleding van hun werknemers vervangen nemen een groot risico. Veel verouderde kleding zorgt voor een verhoogd risico op ongelukken.

Verouderde kleding kan niet altijd de optimale bescherming bieden, zoals blijkt uit de gegevens van de NEN. De RI&E is daarom aangepast voor verschillende branches. De kleding die nu wordt aangeraden, is gemaakt van stevigere stoffen die meer bescherming kunnen bieden. Nieuwe kleding passen niet alleen binnen de veiligheidsnormen, maar maken het werk ook meer comfortabel voor de werknemers. Welke nieuwe ontwikkelingen zijn er momenteel in de kleding die de veiligheid van de werknemers verhogen?

Zo zijn de reflecterende strepen de afgelopen jaren erg verbeterd. De strepen reflecteren meer licht, zijn groter en flexibeler. Daarnaast zijn er meer kleurencombinaties mogelijk dan een aantal jaar geleden.

Voor werknemers buiten en in koude omgevingen is er goed nieuws: Doordat de materialen van de thermostoffen verbeterd zijn, kan kleding tegenwoordig dunner en flexibeler gemaakt worden, zonder te verliezen aan protectie.

Werkgevers die werknemers hebben die veel werken met bedrijfskleding die bescherming moeten geven, doen er goed aan om de kleding minimaal jaarlijks te controleren. Bij intensief gebruik wordt aangeraden de kleding vaker te controleren op slijtage en gedateerdheid. Ondanks dat de kleding steeds veiliger wordt, lijkt het dat de werkgever daar nog niet goed op anticipeert.

(Blog)