Gemeente mag De Vloek ontruimen

De rechter heeft gesproken: Den Haag mag het krakersbolwerk De Vloek in de Scheveningse haven ontruimen. De gemeente wil het slopen voor de bouw van een topzeilcentrum. De kraker geven de strijd nog niet op.

Met de uitspraak van de rechter lijkt de gemeente in een jarenlange strijd aan het langste eind te trekken. Volgens de rechter mag de gemeente overgaan tot ontruiming omdat er concrete sloop- en bouwplannen op tafel liggen.

Ontruiming

De Vloek mag van de rechter vijf dagen na dagtekening van het vonnis worden ontruimd. Een woordvoerder van wethouder Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij heeft inmiddels bij Den Haag FM laten weten dat ‘er geen onmiddellijke ontruiming komt’. Wanneer het pand wel wordt ontruimd is nog onduidelijk.

De krakers willen voorlopig nog van geen wijken weten. Volgens hen is de rechter in zijn vonnis totaal voorbijgegaan aan het verweer van De Vloek. Bovendien legt de gemeente volgens De Vloek het oordeel van de bezwarencommissie naast zich neer. Die commissie zou De Vloek en hun buren op drie punten gelijk hebben gegeven in hun bezwaren tegen het verstrekken van de bouwvergunning voor het zeilcentrum.

Alternatief

Volgens de krakers is de gemeente uit op ontruiming van De Vloek. Aan een oproep van de rechter om samen op zoek te gaan naar een goed alternatief is door de gemeente geen gehoor gegeven, aldus de krakers. Zij voelen niets voor een voormalig schoolgebouw in Moerwijk.

De Vloek werd dertien jaar geleden gekraakt en groeide uit tot een sociaal-culturele hotspot in de Scheveningse haven. Het biedt plaats aan een biologisch veganistisch restaurant, een concertzaal, ateliers, woon-, werk- en oefenruimte.

Pijnlijk

Voor de Haagse Stadspartij is de ontruiming van het kraakpand pijnlijk. De partij, met wortels in de Haagse kraakbeweging, heeft zich altijd ingezet voor de krakers. Nu is het juist hun eigen voorman Joris Wijsmuller die als wethouder het kraakpand moet ontruimen. Het is voor Wijsmuller, na de bebouwing van het Spuiplein, al de tweede bittere pil in korte tijd.