Honderden bomen om tijdens zomerstorm

Tijdens de zomerstorm die op zaterdag 25 juli over Den Haag raasde zijn 240 gemeentelijke bomen omgevallen of zodanig los komen te staan dat ze gekapt moesten worden. De brandweer kreeg 315 meldingen die te maken hadden met de storm.

Uit antwoorden van het college op vragen van de raadsleden Rachid Guernaoui (D66) en Lobke Zandstra (PvdA) blijkt dat er vooral heel veel natuurschade was tijdens de stevigste zomerstorm in meer dan honderd jaar. Er zijn in Den Haag geen doden gevallen en voor zover bekend raakte ook niemand ernstig gewond.

Schade

Volgens het college is de schade niet veroorzaakt door achterstallig onderhoud. De gesneuvelde bomen waren in goede staat, aldus de gemeente. Hoeveel schade de storm heeft aangericht is niet precies bekend. Wel is er veel schade aan wegen en trottoirs doordat de wortels van omgewaaide bomen bestrating hebben opengetrokken.

Overlast

De storm zorgde voor veel overlast. Met name op het strand zorgde de extreme wind voor veel zandoverlast bij paviljoens en strandopgangen. Diverse evenementen werden afgelast. Ook werden er straten afgesloten en had het tramverkeer te leiden onder de storm.