Aloysius College zo snel mogelijk dicht

De leerlingen van het Aloysius College in Den Haag moeten zo snel mogelijk verkassen naar een andere school. Dit heeft staatssecretaris Sander Dekker het bestuur van de school laten weten.

De staatssecretaris schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat sluiting van de school onontkoombaar is. Het is volgens hem niet in het belang van alle leerlingen om nog een heel schooljaar onderwijs te volgen op het Aloysius College. Dekker vindt een zo spoedig mogelijk overgang van alle leerlingen naar een andere school noodzakelijk. Het Aloysius College heeft ongeveer 550 leerlingen.

Toezicht

In 2014 constateert de onderwijsinspectie dat het slecht gaat met de school; zowel bestuurlijk als onderwijskundig is er heel veel mis. De inspectie plaatst het bestuur onder aangepast financieel toezicht.

Als het bestuur er niet in slaagt om te fuseren met een ander bestuur, kondigt het de sluiting van de school aan per 1 augustus 2015. Na verzet van ouders en (oud-)leerlingen draait het bestuur dat besluit terug en kiest voor een doorstart.

Onvoldoende

De inspectie doet in 2015 opnieuw onderzoek en constateert dat het onderwijs op het Aloysius College (zeer) zwak is en dat het bestuurlijk handelen onvoldoende is om de kwaliteit en continuïteit van het onderwijs op de school duurzaam te verbeteren en te waarborgen.

Na deze vernietigende conclusies van de inspectie hakt Dekker de knoop door: het Aloysius College gaat zo snel mogelijk dicht.

Onzekerheid

Voor de leerlingen betekent dat onzekerheid. Zij moeten op zoek naar een andere school en het is maar de vraag of ze daar nu nog terecht kunnen. Het schoolbestuur moet nu van de staatssecretaris voor 1 oktober een plan maken om dat toch te realiseren.

De komende dagen wordt er druk overleg gevoerd met de gemeente en andere Haagse schoolbesturen om een oplossing te vinden.