Op het Haagse stadhuis wordt een onafhankelijke integriteitscommissie opgericht waar medewerkers terechtkunnen als ze slachtoffer zijn van pesterijen of discriminatie. Dit volgt op een oproep van de vakbond FNV, die door de gemeenteraad is gesteund. Wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) zal deze taak op zich nemen.
Vorig jaar heeft een groep anonieme ambtenaren een brandbrief geschreven waarin zij 'toxische' werkomstandigheden aankaartten. Vooral medewerkers met een andere culturele achtergrond leken slachtoffer te zijn, maar meldingen hierover werden niet serieus genomen. De FNV drong aan op een grondig en onafhankelijk onderzoek.
De FNV blijft van mening dat het huidige medewerkers-tevredenheidsonderzoek ontoereikend is. Volgens vicevoorzitter Kitty Jong moeten meldingen van integriteitsschendingen apart behandeld worden door een onafhankelijke commissie.
Hoewel Den Haag een Bureau Integriteit heeft, is de FNV niet tevreden omdat dit bureau onder de gemeentesecretaris valt. De vakbond streeft naar een commissie waar geen invloed op kan worden uitgeoefend, vergelijkbaar met het model van het Rijk.
De gemeenteraad, behalve het CDA, heeft ingestemd met het instellen van een onafhankelijke commissie integriteit. Wethouder Bredemeijer erkent de opdracht van de raad, maar benadrukt de huidige aandacht voor integriteit binnen de gemeente.
Hoewel Bredemeijer tijd nodig heeft voor overleg, belooft hij de raad dat er voortgang zal komen in het eerste kwartaal van dit jaar. Hij hamert op de formele rollen van de betrokken organen, maar blijft openstaan voor de wens van de raad. De integriteitscommissie is een stap in de juiste richting voor een veiligere werkomgeving op het stadhuis.