Impact van Estafettestaking in Hoger Onderwijs: Oproep tot Politieke Actie en Innovatie

10 mrt , 12:06 Nieuws
image 21 674486d6067ec

Estafettestaking in Leiden en Den Haag van Start

Maandag is de estafettestaking in het hoger onderwijs van start gegaan in Leiden en Den Haag. De ochtend begon met een bescheiden actiebijeenkomst in Den Haag, waarna honderden stakende studenten, docenten en onderwijsmedewerkers zich verzamelden op het Garenmarktplein in Leiden.

De actievoerders, voornamelijk van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden, kregen steun van landelijke organisaties in deze oproep voor verandering binnen het onderwijslandschap.

Stakingsleiders Spreken Zich Uit

Abdelkader Karbache, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), benadrukt dat deze staking een krachtig signaal naar de politiek stuurt. Hij wijst op eerdere successen van de studentenbeweging, zoals het afschaffen van de langstudeerboete, als inspiratie om vol te houden.

Karbache uit zijn zorgen over de voorgestelde onderwijsbezuinigingen van 1,2 miljard euro en pleit voor een focussen op de specialisten die cruciale maatschappelijke problemen zoals de stikstof- en wooncrisis kunnen aanpakken.

Thijs Roovers, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb), waarschuwt voor de langetermijngevolgen van deze bezuinigingen voor Nederland als innovatieland. Hij benadrukt de mogelijkheid van een politieke crisis als gevolg van de voorgestelde maatregelen.

Roep om Actie en Innovatie

De estafettestaking in het hoger onderwijs vormt niet alleen een protest tegen bezuinigingen, maar ook een pleidooi voor investeringen in onderwijs en innovatie. De deelnemers benadrukken dat onderwijskwaliteit een cruciale rol speelt in de toekomst van Nederland en roepen op tot politieke actie en een visie die de belangen van studenten en onderwijsmedewerkers waarborgt. De impact van deze staking kan verstrekkende gevolgen hebben voor het onderwijssysteem en de maatschappij als geheel.